Bliksembeveiliging

Blikseminslag is voor iedere organisator van buitenevenementen een risico om rekening mee te houden. In de praktijk gebeurt dit vanzelfsprekend ook. Nu de kans op extreme onweersbuien groter wordt als gevolg van de klimaatverandering, wordt het echter voor evenementorganisatoren en gemeenten nog belangrijker om zich bezig te houden met voorlichting en preventieve maatregelen. Daarom heeft de evenementenbranche samen met Techniek Nederland de brochure Bliksembeveiliging bij buitenevenementen opgesteld die informatie geeft over het voorkomen van mogelijke risico’s van blikseminslag. De brochure moet de algemene bewustwording rond bliksembeveiliging tijdens buitenevenementen vergroten.

Blikseminslag kan een elektrische schok, bewusteloosheid, ademhalingsstilstand, hartstilstand of verbrandingen veroorzaken. Op een openluchtevenement, zoals een festival, kunnen bezoekers op diverse manieren door de bliksem worden getroffen. Niet alleen een directe inslag vormt een risico, ook via aanraking van een podium, lichtmast, hekwerk of tentconstructie kunnen er bij onweer slachtoffers vallen. Daarnaast kunnen vallende bomen of takken voor gevaar zorgen.

Onweer en bliksem-apps

Evenementorganisatoren kunnen de weersvoorspellingen voortdurend in de gaten houden. Speciale apps waarschuwen voor naderend onweer. Op basis daarvan zijn specifieke maatregelen te nemen voor de veiligheid van festivalgangers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen tegen directe blikseminslag te beschermen door ze te laten schuilen in een ruimte die is voorzien van bliksembeveiliging. Het is één van de maatregelen die de Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM), de Branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven (TVD), Event Safety Institute (ESI) en Techniek Nederland adviseren in de brochure Bliksembeveiliging bij buitenevenementen. De brochure geeft verder onder meer informatie over het maken van een bliksem-risicotekening van het terrein. Daarmee kunnen organisatoren bepalen welke gebieden veilig zijn.

Tips bij onweer

De brochure geeft festivalbezoekers een aantal algemene veiligheidstips bij naderend onweer:

  • Ga schuilen in een gebouw;
  • Ga in een auto of bus zitten;
  • Is er geen gebouw of auto in de buurt, maak je dan klein ga op je hurken zitten, zet je voeten bij elkaar en bescherm je oren.