Muziek en beeld
Voor het gebruik van muziek en beeld betaal je een vergoeding aan Buma/Stemra, Sena of Videma. De vergoeding is voor auteursrechten en/of naburige rechten en is een percentage van de zg. recette. De recette is het totaal van inkomsten uit het evenement, zoals entreegelden, sponsoring, bartering etc. Het kan best ingewikkeld zijn om dit vooraf te bepalen. Er wordt in dat geval een voorlopige vergoeding berekend. Achteraf dien je de juiste gegevens aan te leveren voor de eindafrekening.
Over auteursrecht
In 1913 richtten muziekauteurs en -uitgevers de Vereniging Buma op. Dit was een jaar na de komst van de Auteurswet, die in Nederland in 1912 is ingevoerd. Artikel 1 van de Auteurswet luidt: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld. De Auteurswet biedt bescherming voor de gehele ‘creatieve industrie’. Zonder deze bescherming heeft het geen zin om origineel werk te maken, want iedereen zou dan vrij zijn om met de creaties aan de haal te gaan. Dankzij de Auteurswet mogen auteurs, zoals bijvoorbeeld componisten, tekstdichters en wetenschappers, als enige beslissen over de exploitatie van hun werken en kunnen zij hier geld mee verdienen. De Auteurswet is in 2015 gewijzigd. De rechten om werken openbaar te maken en te verveelvoudigen worden ook wel exploitatierechten genoemd. Veel muziekauteurs kiezen ervoor om hun exploitatierechten over te dragen. Ze laten het aan een andere persoon of organisatie over om hun muziekauteursrecht te exploiteren en vergoedingen te regelen voor gebruik van hun werk. Ruim 25.000 componisten en tekstdichters hebben de exploitatie van hun muziekauteursrecht overgedragen aan Buma/Stemra.
De Wet auteurscontractenrecht is per 1 juli 2015 in werking getreden en beoogt de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars ten opzichte van hun exploitanten (o.a. uitgevers, filmproducten en platenmaatschappijen) te versterken.
Wanneer betaal je aan BUMA/STEMRA?
Sena
Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Deze vergoeding krijgen zij dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties bij ons af. Als organisatie zonder winstoogmerk betalen wij de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door. Zo zet Sena zich in voor een gezonde muziekindustrie, waarin uitvoerend muzikanten en producenten eerlijk worden beloond en krijgen waar zij recht op hebben.
Wet naburige rechten
Sena exploiteert de rechten van artiesten en producenten op basis van de Wet op de naburige rechten. Deze wet stamt uit 1993 en stelt dat ‘muzikanten en producenten recht hebben op een billijke vergoeding indien de door hen uitgebrachte commerciële fonogrammen ten gehore worden gebracht’. Of in begrijpelijke taal: de makers van muziek hebben recht op een redelijke vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar gedraaid wordt.
Hoge raad
Vrijdag 12 november 2021 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de ‘Dance-zaak’. Het beroep van de Dance-organisatoren is verworpen en daarmee komt een eind aan een jarenlange juridische procedure. De zaak ging over een billijke vergoeding voor het openbaar maken van commerciële fonogrammen op dance-evenementen. Het oordeel van het hof is dat het redelijk is om uit te gaan van een aandeel Sena-repertoire van 60%. Het hof heeft als uitgangspunt genomen dat er tussen ‘ticketprijs’ en ‘prijs per bezoeker’ geen recht evenredig verband bestaat. Door deze uitspraak is de billijke vergoeding vastgesteld op een tarief van 1,625% van de recette bij 60% Sena-repertoire. Omdat de uitspraak midden in de corona tijd viel, waar veelal geen evenementen plaatsvonden, zijn we (als uitgangspunt voor dit document) begonnen met het bewerken en bedienen van de markt op 01-01-2022.
Muziek op (dance)evenementen
Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld op bijvoorbeeld een evenement spreken we dus van het openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vragen wij namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie. Organiseer je een evenement op een externe (gehuurde) locatie dan heb je hiervoor altijd een evenementenlicentie nodig en volstaat de amusementsmuzieklicentie op de locatie niet. Als je zelf locatiehouder bent en voor de betreffende locatie beschikt over een amusementsmuzieklicentie en je organiseert op die locatie een evenement met een entreeprijs van maximaal €25,- (excl. BTW) is de toestemming inbegrepen. Als je een evenement organiseert met een entreeprijs hoger dan € 25,- (excl. BTW) is een aparte evenementenlicentie vereist. Ook bij het organiseren van een gratis toegankelijk (dance)evenement, dien je hiervan opgave te doen.
Wanneer betaal je aan SENA?
Videma
Op sommige evenementen worden tv-programma’s vertoond. Tv verrijkt de ervaring, toont goed gastheerschap en biedt ontspanning, informatie en amusement. Als je tv-beelden vertoont in een zakelijke omgeving mag dit volgens de Auteurswet alleen indien je toestemming hebt van de programmamakers, zoals omroepen en producenten. Je regelt die toestemming met een licentie van Videma.
De vergoedingen die Videma jaarlijks bij zakelijke gebruikers incasseert, worden aan de tv-makers uitgekeerd. Videma is, net als Buma en Sena, aangesloten bij branchevereniging VOI©E en beschikt over het keurmerk voor organisaties die zich bezighouden met het collectief beheer van rechten (CBO-keurmerk). Lees meer over VOI©E en CBO.
Wanneer betaal je aan VIDEMA?
Als je TV-beeld in het openbaar toont op je evenement. Vraag dan vooraf een licentie aan.