Informatie voor gemeenten

Volgens de laatste gegevens van ATR (Adviesgroep Toetsing Regeldruk) worden er jaarlijks 4000 grote en 85000 kleinere evenementen in ons land georganiseerd. Denk aan festivals maar ook aan een kidsrun, ringsteken, bloemencorso, dorpsfeest, etc. Ongeveer 85% daarvan wordt georganiseerd door vrijwilligers.

Hoe weet de gemeente dat deze vrijwilligers het evenement goed organiseren? Beschikken zij over voldoende informatie om (achteraf) niet in de problemen te komen? De meeste gemeenten bieden daarom via de website informatie over het organiseren van evenementen en het aanvragen van de evenementenvergunning. In onze visie hebben beginnende organisatoren daarnaast latente behoeften; Ze weten door te weinig ervaring niet altijd wat ze nodig hebben.

Evenementenhelpdesk

Evenementenhelpdesk.nl biedt informatie, tools en een platform om kennis uit te wisselen. Zo hebben wij een kennisbank met een risicoscan, communicatieplan en up-to-date praktische kennis uit de praktijk van professionals uit de branche. Allemaal bedoeld om het organiseren eenvoudiger te maken en de veiligheid te bevorderen.

Gratis voor gebruiker en gemeente

Evenementenhelpdesk.nl is een initiatief van het Nationaal Platform Evenementen Vrijwilligers en is een gratis service ter ondersteuning bij het organiseren van een evenement. U kunt eenvoudig een link of banner plaatsen op de pagina van de evenementenvergunning. Diverse gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Maastricht, Apeldoorn, Beek en Ermelo hebben een doorverwijzing geplaatst. Belangrijk is wel erbij te vermelden dat de Evenementenhelpdesk kan afwijken van uw eigen evenementenbeleid. Zo verschilt bijvoorbeeld bij vrijwel iedere vergunning checkt het aantal personen per gemeente.

Extra tools

Ons platform blijft in ontwikkeling en wordt binnenkort uitgebreid met nog meer praktische tools. Ook bieden wij, indien gewenst, elke gemeente een gratis gemeentepagina om lokale informatie te delen. We hebben een voorbeeldpagina gemaakt voor een fictieve gemeente. Wij staan open voor input vanuit de vrijwiligers en overheid om de evenementenhelpdesk optimaal te laten aansluiten. Heeft u tips of aanvullingen, neem aub contact met ons op.

Congressen en evenemententops

Evenementenhelpdesk was aanwezig op het VNG-congres en de evenemententop in Velsen. Wij kunnen indien gewenst ook voor uw gemeente aan evenementen gerelateerde workshops verzorgen.

Gratis helpdesk voor gemeenten

Wilt u als gemeente ook gratis uw organisatoren ondersteunen met praktische kennis en tools? U kunt onze banner kosteloos plaatsen op de pagina voor aanvraag evenementenvergunning.

Zie onder een voorbeeldbanner.