Podiumtechniek

Podiumtechniek is een divers begrip en omvat veel onderdelen en moeten vrijwel altijd voldoen aan specifieke eisen als brandveiligheid, constructieve veiligheid, praktisch werkbaar en Arbo eisen.

Podium

De basis voor een goed podium is het podium zelf. Bij het opbouwen van een podium kun je gebruik maken van diverse soorten podia. Zo kun je gebruik maken van een podiumwagen, wat vaak gebruikt wordt bij de kleiner festivals. Je kunt kiezen voor een vlakke vloer op enkele podium delen, maar je kunt ook kiezen voor een groot podium gebouwd met steigermateriaal.

Zorg altijd voor vlakke vloeren en vermijd scherpe randen/uitsteeksels

Het gaat te ver om alle normeringen en constructies te behandelen, wel is het van belang te weten dat je te maken hebt met betrouwbare leveranciers die over de juiste vakkennis beschikken en je goed kunnen adviseren. Het komt nog steeds te vaak voor dat er podia ’s instorten door ondeugdelijke constructies of door extreme weersomstandigheden.

Tip 1: Houd de weersomstandigheden in de gaten. Bij grote complexe bouwwerken is het verstandig een meteodienst in te huren. Neem vooral geen risico’s en start op tijd als je wilt ontruimen!!!

Tip 2: Denk aan aarding als het gaat om podiummateriaal en de bliksemafleiding

Tip 3: Denk aan het veilig op en af kunnen gaan van mens en materiaal

 

Decor

Elk podium kent een decor.

Vaak wordt het podium gehuurd en vullen we deze zelf met decor stukken.

Bedenk dat deze ook aan eisen dienen te voldoen. Denk aan brandveiligheid en constructieveiligheid. Decorstukken moeten naast brandveilig ook stevig bevestigd worden en niet om kunnen vallen of naar beneden vallen. Het is ook goed om hierbij te denken aan de verplaatsbaarheid.

Tip: He bouwen van decor vraagt vaak meer aan planning dan gedacht. Met name ook de tijd van op en afbouw.

 

Geluid

Geluidsversterking is een belangrijk element als het gaat om evenementen. Of het nu gaat om de muziek of de communicatie. Beiden zijn van groot belang.

Advies is te werken met professionals. Iedere keer weer zien we gepruts met geluidsinstallaties die niet goed functioneren of te hard staan. Vervorming, gepiep en onverstaanbaarheid zijn zaken die nog altijd vaak voorkomen. Meestal is het verstandig niet in te zetten op geluidsversterking maar meer op geluidsverspreiding.

Met geluid heb je te maken met publieksveiligheid maar ook met de veiligheid van de medewerkers.

Meestal is er wel een enthousiaste geluidsman, (vaak een enthousiaste vrijwilliger)die houd van stevige muziek. Bedenk dat te harde muziek heel snel kan leiden tot permanente gehoorschade.

Tip 1: Kinderen gaan vaak voor de speakers staan. Probeer dat ten alle tijden te voorkomen. Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar voor geluid.

Tip 2: Zorg voor geaarde stroomvoorziening, goede bekabeling en de juiste microfoons.

Tip 3: Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek.

 

Licht

Licht is een sfeer verhogend element en vooral in de avond erg belangrijk. Voor de mooiste effecten kun je het beste vakmensen inhuren. Wil je licht gebruiken als vrijwilliger laat je dan goed voorlichten.

Tip: Denk ook aan noodverlichting en werkverlichting. Bij calamiteiten is het van groot belang om ook daaraan te denken en voorzie zo mogelijk een reserve voorziening als het gaat om de juiste voeding.

 

Speciale effecten

Er zijn diverse speciale effecten zoals Rookmachines, Droogijsmachines en Mistmachines. Zorg voor goede machines en voldoende ventilatie. Vermijd hierbij irriterende en brandbare stoffen. Vlam effecten vuurwerk alleen door professionals laten uitvoeren i.v.m. de brandveiligheid.

Tip: Bij vuurwerk op tijd de vergunning aanvraag regelen.

Tip: Bij special effects gebruik binnen dient u wel aan het brandalarm te denken.

 

Rigging

Rigging is het hijsen en ophangen van decormaterialen, geluidsinstallaties, lichtinstallaties enz. Met Rigging praten we over veiligheidsaspecten, complexe wet- en regelgeving als het gaat om werken op hoogte, constructieberekeningen, enz. Als er zaken boven het publiek hangen hebben we logischer wijs te maken met extra risico.

Tip: voor de vrijwilliger: bij complexe en zware voorwerpen experts inhuren. Doe je dit niet zorg dan voor extra borging.