Toegankelijkheid

Mensen met een beperking zijn altijd en overal aanwezig. Het is belangrijk dat je bij elk evenement rekening houd met de toe- en uitgankelijkheid voor mensen met een beperking. Dit is een verplichting sinds het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap werd erkend.
Toegankelijk zijn is dus niet meer vrijblijvend, maar een verplichting. Als de toegankelijkheid niet goed op orde is, kunnen mensen zich wenden tot het College voor de Rechten van de Mens op grond van discriminatie. Het VN Verdrag Handicap draait om zonder belemmeringen mee kunnen doen in de maatschappij.

10 tips

We geven je graag 10 tips voor een snelle verbetering van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

1. Geef betrouwbare informatie over de toegankelijkheid via de website over welke voorzieningen aanwezig zijn zoals: aangepaste parkeerplaatsen, aangepast toilet, rolstoelplaatsen etc. Geef ook eerlijk aan als iets echt niet toegankelijk is en de reden hiervan. Vermeld bij deze informatie ook een contactpersoon voor vragen.

Als bezoekers zich aanmelden via een registratieformulier. Vraag dan ook naast de voedingswensen naar toegankelijkheidswensen zodat je maatwerk kan leveren.

2. Organiseer het evenementen in met de zeven basisprincipes van Universal Design in het achterhoofd:

  • Bruikbaar voor iedereen (principe 1)
  • Flexibiliteit in het gebruik (principe 2)
  • Eenvoudig en intuïtief gebruik (principe 3)
  • Begrijpelijke informatie (principe 4)
  • Marge voor vergissingen (principe 5)
  • Beperkte inspanning (principe 6)
  • Geschikte afmetingen en gebruiksruimten (principe 7)

3. Zorg altijd voor een aangepast toilet dat aan de standaarden voldoet. Let op: een chemisch toilet is vaak te klein of mist toiletbeugels. Beter is het om een spoeltoilet te huren. Deze voldoen aan de standaarden.
Een belangrijke notitie: Doe het invalidentoilet nooit op slot om valide gebruikers te weren want een sleutel halen kost extra energie voor een rolstoelgebruiker en gebruik het ook niet als opslagplaats.

4.  Zorg altijd dat doorgangen en looppadden minimaal 90 centimeter breed zijn.

5. Neem in veiligheidsplannen altijd de evacuatie van mensen met een beperking mee. Zij kunnen het beste gericht geëvacueerd worden in het geval van een calamiteit. Denk hierbij aan het feit of de communicatie voor iedereen te volgen is (dus ook slechthorenden en slechtzienden mensen) en dat nooduitgangen tot aan de veilige plaats toegankelijk zijn.

6. Zorg altijd, ook bij borrelgelegenheden voor enkele zitplaatsen zodat mensen eventueel kunnen rusten of op ooghoogte kunnen spreken met een rolstoelgebruiker.

7. Ontvang de mensen, gelijk als iedere andere gast en vraag of je nog ergens kunt ondersteunen zoals je gewoonlijk zou doen: Kan ik je ergens mee helpen?

8. Het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ van Marianne Dijkshoorn is een handige gids voor festivalorganisatoren, B2B organisatoren en locatiehouders. Hierin is alles te vinden is over toegankelijkheid en uitgankelijkheid. Het boek is een aanrader en een goede aanvulling op deze basis tips. Het boek is te bestellen via www.toegankelijkheidevenementen.nl/boek

9. Doe het invalidentoilet niet op slot en gebruik het ook niet als opslagplaats.

10. Schakel bij de verwachting van meerdere personen met een handicap een toegankelijkheidsdeskundige in die veel weet van evenementen en veiligheid.

Bron: www.geenbeperkingmeer.nl

Stimuleringsfonds

Om je te helpen bij het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperkingbij evenementen heeft stichting NPEV het Stimuleringsfonds Toegankelijkheid Gehandicapten Evenementen opgericht. Dit fonds wil de mindervalide helpen met een betere toegankelijkheid tijdens evenementen en door betere voorlichting aan organisatoren en het verstrekken van een financiële bijdragen van maximaal € 500,- per evenement.

Download actieplan

Check voor je aanvraag bij NPEV of er geld in het fonds beschikbaar is.

Aanvraag uit stimuleringsfonds

  • Wat is de reden van aanvraag en wat ben je van plan met de bijdrage uit het fonds te doen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.