Middelen en geld

Belangrijk voor evenementen is zorgen voor een reële begroting en een goed plan van aanpak om fondsen te werven. Zomaar even bij een bank aankloppen voor een evenement gaat niet werken.

Voor het organiseren van evenementen is vaak veel geld nodig en er moet veelal vooraf afgerekend worden (omdat er nog te vaak niet betaald wordt achteraf voor diensten die ingehuurd worden). Afspraken van betalingen achteraf en na de kaartverkoop is vaak niet meer mogelijk.

De wens is vaak de vader van de gedachte!

Als men een evenement erg graag door wil zetten gaat men soms uit van een te groot aantal bezoekers die entree betalen en als het aantal dan tegenvalt gaat het mis. Zo worden veel evenementen vaak eenmalig georganiseerd omdat er onvoldoende financiële middelen zijn. Denk daar vooral niet te makkelijk over als je gaat organiseren want je kunt zomaar persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als er dingen mis gaan. Ook al het onder een juridische entiteit valt!

Wees zeker van je zaak en vooral niet te optimistisch als het gaat om aantallen bezoekers bij commerciële evenementen. Het lijkt eenvoudig, maar de praktijk leert ons anders!

Financieringsmogelijkheden

De mogelijkheden voor financiering zijn divers. Je kunt denken aan sponsoring, crowdfunding, loterijen, verkoop van eten en drinken, leveranciers laten leveren in consignatie, betalingen na afloop evenement (zoals eerder gezegd vaak niet meer mogelijk) en het vinden van partners(mede organisatoren). De sponsoring staat momenteel erg onder druk daar de reclamemogelijkheden verder worden beperkt. (denk aan de sigaretten)

Bij de kleinere evenementen is er vaak lokaal nog wel wat te regelen maar ook de middenstand wordt steeds vaker gevraagd om bij te dragen. Daarnaast zijn er binnen gemeenten ook vaak al zaken als reclamebelasting zodat de middenstand al het gevoel heeft voor van alles te betalen.

Voor culturele evenementen zijn er nog wel eens wat potjes en ook in het kader van de stadpromotie is er vaak nog wel wat geld. Verder kun je terecht bij een flink aantal fondsen afhankelijk van je evenement.

Zie hier een lijst met fondsen die men kan benaderen. Deze fondsen hebben allemaal hun eigen voorwaarden.