Tenten, een wezenlijk onderdeel voor evenementen

Zoals bekend is er door de klimaatverandering steeds vaker een extremer weerbeeld.

Extreme regenbuien en windsnelheden zijn niet langer zeldzaam!

Het gebruiken van een goede tent vraagt daardoor extra aandacht. Je doet er goed aan te zorgen voor een degelijke tent die voldoet aan de juiste NEN-normeringen en een betrouwbare verhuurder.

Als u als organisator een tent wilt huren let er dan op dat u dit doet bij een tentverhuurder die aangesloten is bij de branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven.

Deze ondernemingen moeten in staat zijn haar opdrachtgevers een adequate dienstverlening te leveren en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

De onderneming dient in het bezit te zijn van een W.A.-verzekering en dient zich te houden aan en gebruik te maken van de Standaard Verhuurovereenkomst. De onderneming dient ook in het bezit te zijn van een bijgewerkte RI&E.

De onderneming dient te werken volgens
• de EN norm 13782: Constructieve veiligheid tijdelijke bouwsels
• de NEN 8020-41: (brand)Veiligheid van tenten. De NEN 8020-41 (brand) Veiligheid van tenten wordt aangestuurd door de AMvB “Brandveilig gebruik overige plaatsen” Deze AMvB valt onder de wet op de veiligheidsregio`s.

Een tent of overkapping groter dan 25m2, moet voorzien zijn van een tentboek als gesteld in de NEN 8020-41. Wanneer een tent of overkapping 25m2 of kleiner is en bedrijfsmatig verhuurd of gebruikt wordt, moet deze minimaal voorzien zijn van een toelichting tot waar en hoe het gebouwde veilig gebruikt kan worden. Wel moet dan het woord tentboek vervangen worden door toelichting of handleiding.

(Kijk ook nog even naar de pagina’s over brandveiligheid en bliksembeveiliging)

Als je doorlinkt naar de site van de TVD vind je daar ook een overzicht van de meest gestelde vragen. Laat je goed informeren door de verhuurder en als je twijfels hebt over de veiligheid bij bepaalde weersverwachtingen en overleg dit dan met de verhuurder. Je wilt immers een veilig evenement.