Sena

HEB IK EEN MUZIEKLICENTIE NODIG?

Haalt alles uit muziek

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zetten wij ons in voor onze rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 30.000. Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties bij ons af. Als organisatie zonder winstoogmerk betalen wij de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben.

Muziek openbaar maken

Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels, kantoren, discotheken, op evenementen of op radio en/of televisie, spreken we van het openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vragen wij namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie.

Wij exploiteren de rechten van artiesten, sessiemuzikanten en producenten op basis van de Wet op de naburige rechten. Deze wet stamt uit 1993 en stelt dat ‘muzikanten en producenten recht hebben op een billijke vergoeding indien de door hen uitgebrachte commerciële fonogrammen ten gehore worden gebracht’. Of in begrijpelijke taal: de makers van muziek hebben recht op een redelijke vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar gedraaid wordt.

U kunt uw licentie bij ons aanvragen. Hoeveel u precies moet betalen voor een licentie, verschilt per situatie.

035 625 17 00
sena@sena.nl